В Малайзия е трябвало да се проведе конференция със заглавие Любов

...
В Малайзия е трябвало да се проведе конференция със заглавие Любов
Коментари Харесай

Етиката на секса с роботи

В Малайзия е трябвало да се организира конференция със заглавие „ Любов и секс с роботи “, предава Мениджър Нюз. Тя обаче бе анулирана, защото локалните органи на реда я оповестиха за „ незаконна “ и „ неуместна “. „ Няма нищо научно в секса с роботи “, съобщи шефът на полицията. Други обаче са на мнение, че съществуват доста забавни и значими аспекти от интимните взаимоотношения с роботи, които си заслужават да бъдат изследвани и дискутирани.

В Ава и Киоко – полово способните роботи от филма Ex Machina – има доста просвета. Сред концепциите във кино лентата са пробата на Тюринг и опитът на Франк Джаксън. Неизбежно обаче – както става в научната фантастика – роботите се обръщат против хората.

Дори да пренебрегнем всички показа за изкуствения разсъдък и роботофобията във филми като „ Забвение “, „ Робокоп “ и „ Превъзходство “, остава въпросът: Съпроводена ли е интимността с робот от честен проблем?

Според някои, да. Съществува да вземем за пример акция, която приканва към възбрана на секса с роботи, защото той може да ускори неравенството сред половете. Подобен мотив има и против порнографията и проституцията.

И въпреки всичко, в случай че защитаваш тезата, че нещо би трябвало да бъде неразрешено, тъй като ускорява неравенството сред мъжете и дамите, би трябвало да се бориш и срещу проучването на „ Илиада “ или разнообразни пиеси от Шекспир, или романи от Джейн Остин. Ако това е възражението, сигурно бихме могли да разработим секс роботи, които не затвърждават половите стандарти от позиция нито на държанието, нито на формата.

По-очеваден проблем е следният: какво би се случило, в случай че всички стартират да си лягат с роботи? Каква би била траекторията? Къде ще се озове човечеството, в случай че тези устройства се размножат?

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР